Na początku chciałam podziękować serdecznie wspaniałej Joasi <3 za przepis i zainteresowanie :)
Batoniki wyszły tak pyszne, że zajadali się wszyscy dookoła - a moja rodzinka nie za bardzo przepada za dietetycznymi zamiennikami ;) Wnioskuję więc, że się udały :D
Batoniki te nie potrzebują dodatkowego cukru ani tłuszczu.
Same uzupełniają się słodkością owoców.
Połączenie idealne! Polecam spróbować ;)
Składniki:
1 jajko
Batoniki wyszły tak pyszne, że zajadali się wszyscy dookoła - a moja rodzinka nie za bardzo przepada za dietetycznymi zamiennikami ;) Wnioskuję więc, że się udały :D
Batoniki te nie potrzebują dodatkowego cukru ani tłuszczu.
Same uzupełniają się słodkością owoców.
Połączenie idealne! Polecam spróbować ;)
Składniki:
1 jajko
2 banany
2 jabłka (na własnej roboty "sok")
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli (można użyć rodzynek lub żurawiny ale daktyle są słodsze)
1/2 szklanki orzechów wedle uznania
1 łyżka mielonego lnu
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
*ewentualnie dla smakoszy słodkości można dodać łyżkę miodu, ksylitolu lub stevii
Płatki owsiane razem z orzechami należy lekko sprażyć na suchej patelni - trzeba uważać jednak żeby ich nie przypalić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka i zalać szklanką wody. Gotować aż jabłka zmiękną, ostudzić i zmiksować/zblendować na gładką masę i vuala, soczek gotowy. Potrzebne nam będzie tylko pół szklanki :) Dodajemy do tego rozgniecionego banana oraz jajko i dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do mokrych i dobrze mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dosyć cienko rozsmarowujemy (tak by masa była dość ciasno). Pieczemy ok.25/30 min w temp 180°C. *Najlepiej kroić gdy ciasto jest jeszcze ciepłe :)
Smacznego :)
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli (można użyć rodzynek lub żurawiny ale daktyle są słodsze)
1/2 szklanki orzechów wedle uznania
1 łyżka mielonego lnu
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
*ewentualnie dla smakoszy słodkości można dodać łyżkę miodu, ksylitolu lub stevii
Płatki owsiane razem z orzechami należy lekko sprażyć na suchej patelni - trzeba uważać jednak żeby ich nie przypalić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka i zalać szklanką wody. Gotować aż jabłka zmiękną, ostudzić i zmiksować/zblendować na gładką masę i vuala, soczek gotowy. Potrzebne nam będzie tylko pół szklanki :) Dodajemy do tego rozgniecionego banana oraz jajko i dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do mokrych i dobrze mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dosyć cienko rozsmarowujemy (tak by masa była dość ciasno). Pieczemy ok.25/30 min w temp 180°C. *Najlepiej kroić gdy ciasto jest jeszcze ciepłe :)
Smacznego :)
Ostatnio bardzo polubiłam tego typu batony :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Pysznie to wyglada i łatwo do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe przekąski, ale rzadko mam motywację, by robić je samodzielnie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie, że Ci smakowały. :3
OdpowiedzUsuńMmm, nic dziwnego, że wszyscy się nimi zajadali. Zrobiłyśmy się głodne!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, już wrzucam do zakładek, bardzo mi się takie cudo przyda :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za rzadko robię ciasteczka z płatków owsianych.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane :)
OdpowiedzUsuńMniam, muszą być pyszne. Zapiszę sobie przepis i niedługo zrobię, jak najdzie mnie ochota na gotowanie słodkich pyszności :D
OdpowiedzUsuńWygląda to super, może nawet dziś uda mi się przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, muszę koniecznie takie zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe przekąski :) Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, uwielbiam takie batoniki. Ja robiłam batony z masła orzechowego i płatków. Bez pieczenia. Takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis - bardzo mi przypadł do ... smaku :-)
OdpowiedzUsuńWszystkiemu, co jest bardzo fit mówię tak :)
OdpowiedzUsuń