Sezon na jabłka w pełni rozpoczęty a niesamowity smak i zapach pieczonej szarlotki bardzo mnie przekonał do ponownego zrobienia tych pysznych placuszków.
Bez dodatku cukru i tłuszczu stanowią wspaniały zamiennik tuczących i niezdrowych deserów.
Doskonale komponują się z domowej roboty dżemem z czarnej porzeczki, chociaż same również mają w sobie to coś.
Na ok. 15 sztuk tych małych pyszności potrzeba nam:
2 dojrzałe, słodkie jabłka
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
*opcjonalnie dla miłośników słodkości
łyżeczka miodu
Wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Jabłka należy zetrzeć na tarce i wymieszać z roztrzepanymi jajkami. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z mokrymi. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do mocnego zarumienienia :)
Smacznego :)
Bez dodatku cukru i tłuszczu stanowią wspaniały zamiennik tuczących i niezdrowych deserów.
Doskonale komponują się z domowej roboty dżemem z czarnej porzeczki, chociaż same również mają w sobie to coś.
Na ok. 15 sztuk tych małych pyszności potrzeba nam:
2 dojrzałe, słodkie jabłka
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
*opcjonalnie dla miłośników słodkości
łyżeczka miodu
Wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Jabłka należy zetrzeć na tarce i wymieszać z roztrzepanymi jajkami. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z mokrymi. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do mocnego zarumienienia :)
Smacznego :)
świetne placuszki!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis i wydaje się łatwy do wykonania, a słodkie jabłka, płatki owsiane i cynamon to świetne połączenie. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ,wypróbuję.
OdpowiedzUsuńA ja się pytam, skąd Ty masz tyle przepisów na zdrowe pyszności?! :D
OdpowiedzUsuńSzukam, kombinuje, zmieniam, zamieniam, wymyślam, próbuję ;)
UsuńMmmm....robię podobne, tylko wrzucam je piekarnika, żeby zaoszczędzić trochę czasu. Uwielbiam! Fajne u Ciebie przepisy :)
OdpowiedzUsuńWitam.Bardzo ciekawy przepis.Muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuń