Bezmięsne mielone? Czemu nie!
Przepyszne, zdrowe i wegetariańskie placuszki gryczane, które idealnie komponują się z pastą z makreli to świetna propozycja na lunch lub obiad.
Kasza gryczana jest pełna błonnika, nie zawiera glutenu oraz jest bogata w witaminy, a więc idealna dla osób dbających o linię i zdrowie :)
Składniki:
*PLACUSZKI
-200g kaszy gryczanej
-300g sera białego
-1 jajko
-1 jajko
-1 pęczek pietruszki
-1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-pokruszona sucha bułka pełnoziarnista lub otręby (do obtoczenia)
-oliwa z oliwek
*PASTA
-1 por
-1 wędzony filet z makreli
-100g sera białego
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-oliwa z oliwek
-pieprz i sól do smaku
-pieprz i sól do smaku
Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, aż zmięknie a następnie odstawić do wystygnięcia. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości zgodnie z opakowaniem. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem. Wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, mąkę, sól, pieprz i paprykę. Wymieszać i odstawić na 15 min. Za pomocą zwilżonych dłoni formować "kotleciki" i obtaczaj je w otrębach lub pokruszonej bułce. Polecam smażyć na odrobinie oliwy i odkładać na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Makrelę rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać ser biały, jogurt oraz przygotowanego wcześniej pora. Wymieszać, doprawić do smaku i podawać z placuszkami.
Smacznego :)
Makrelę rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać ser biały, jogurt oraz przygotowanego wcześniej pora. Wymieszać, doprawić do smaku i podawać z placuszkami.
Smacznego :)
Gryka i wszystko z niej + makrela = moje smaki.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis.
Bardzo smakowite placuszki:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pastę z makreli, ale takich placuszków jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszne. Uwielbiam kasze. Ta pasta makrelowa też warta uwagi :)
OdpowiedzUsuń