Deserowe miłości moje :D Tak pysznego budyniu jeszcze nie jadłam. O wiele smaczniejszy od tych sklepowych, pełnych chemii i cukrów. Warty wypróbowania!
Kasza jaglana pełna wartości odżywczych, często niedoceniana w kuchni posiada bardzo mało skrobi a dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu - po prostu samo zdrowie :)
Żeby nie papać jej na sucho przychodzę do was ja - z przepysznym przepisem na zdrowy budyń jaglany ;)
Składniki:
1/2 szklanki "surowej" kaszy jaglanej
1 szklanka mleka - rodzaj wedle uznania
1 szklanka soku jabłkowego 120% ;)
kilka kropel soku z cytryny
*ewentualnie 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła
1 szklanka mleka - rodzaj wedle uznania
1 szklanka soku jabłkowego 120% ;)
kilka kropel soku z cytryny
*ewentualnie 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła
Zaczynamy od dokładnego wypłukania kaszy zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta; odcedzamy a następnie zalewamy kaszę mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całe mleczko. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia, żeby nie poniszczyć blendera. Gdy jest już tylko lekko ciepła dolewamy sok jabłkowy, sok z cytryny i blendujemy na gładki mus :)
Gdy po spróbowaniu okazuje się, że budyń nie smakuje jak powinien dodajemy miodzik i wszystko gra :)
Życzę smacznego próbowania :)
Gdy po spróbowaniu okazuje się, że budyń nie smakuje jak powinien dodajemy miodzik i wszystko gra :)
Życzę smacznego próbowania :)
Ojejkuuu *0*
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! Z chęcią sobie taki zrobię!!!
Bardzo ciekawy blog :)
Nie pierwszy raz słyszę o jaglanym budyniu i chyba wreszcie go muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDodatkowo świetne zdjęcia :)
Pozdrawiam i zapraszam
Mój Blog
Jaki kremowy! Świetnie wygląda, muszę wypróbowac
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś widziałam coś podobnego i od dawna mam ochotę wypróbować te patenty z jaglaną. Zapisuję sobie przepis! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną w tradycyjnej postaci. Ale muszę spróbować budyniu, bo widziałam już wiele fajnych przepisów i jestem ich ogromnie ciekawa.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Na pewno wypróbuję, ale z mlekiem bez laktozy:)
OdpowiedzUsuńMniam :) Kiedyś robiłam budyń z kaszy jaglanej... Twoje zdjęcia przypomniały mi ten niesamowity smak :D
OdpowiedzUsuńLubię kaszę jaglaną. Dziękuję za przepis na budyń. Na pewno skorzystam z podpowiedzi. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię kaszę jaglaną. Dziękuję za przepis na budyń. Na pewno skorzystam z podpowiedzi. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOO!! Ja muszę przetestować czy to aby na pewno będzie jadalne ! ;)
OdpowiedzUsuń