Pyszne, puszyste, piankowe i bez dodatku cukru ciasteczkowe beziki.
Polane sosem jogurtowo-brzoskwiniowym i posypane orzechami
lub kawałkami brzoskwini smakują idealnie!
Cudownie malutkie rozpływają się w ustach niesamowicie szybko.
Po prostu niebo w gębie!
Składniki:
2 białka
70g ksylitolu zmielonego na proszek szczypta soli
pół łyżeczki octu jabłkowego
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Dodatkowo:
mały jogurt naturalny
1 dojrzała brzoskwinia
garść fistaszków
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, po łyżeczce stopniowo dodajemy sproszkowany ksylitol wciąż miksując. Na końcu dodajemy ocet i mąkę.
Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 130°c, później zmniejszając do 100°c pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
W trakcie pieczenia wstawiamy brzoskwinię do piekarnika na ok. 15 min aż zmięknie.
Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. "Przeciskamy" masę przez sitko z malutkimi oczkami do osobnego naczynia, dodajemy jogurt, mieszamy i gotowe.
Ciasteczka dekorujemy sosem i zmielonymi orzechami najlepiej zaraz przed podaniem.
Pieczenie może trwać nieco długo, ale naprawdę warto :)
garść fistaszków
Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 130°c, później zmniejszając do 100°c pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
W trakcie pieczenia wstawiamy brzoskwinię do piekarnika na ok. 15 min aż zmięknie.
Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. "Przeciskamy" masę przez sitko z malutkimi oczkami do osobnego naczynia, dodajemy jogurt, mieszamy i gotowe.
Ciasteczka dekorujemy sosem i zmielonymi orzechami najlepiej zaraz przed podaniem.
Pieczenie może trwać nieco długo, ale naprawdę warto :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz