Często miewam ochotę na coś słodkiego, a z racji tego, że nie mogę muszę szukać zamienników moich ulubionych deserów.Jednym z nich są właśnie te pyszne czekoladowe muffinki z dodatkiem orzechów.Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam zmieloną na proszek cieciorkę (ciecierzycę).Przepis jest niezwykle prosty a muffinki niesamowicie pyszne
Składniki na ok.12/13 muffinek:
1) ok.120g mąki z cieciorki (1 szklanka)
2) ok.70g ksylitolu (1/2 szklanki)
3) ok.20g gorzkiego kakao (1/3 szklanki)
4) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
6) ok.125 ml mleka
7) 3 łyżki oliwy
8) 2 białka jaja
9)* odrobina wrzątku (gdy ciasto jest zbyt gęste)
10) garść mielonych orzechów
11)*opcjonalnie wiórki kokosowe do dekoracji
1) ok.120g mąki z cieciorki (1 szklanka)
2) ok.70g ksylitolu (1/2 szklanki)
3) ok.20g gorzkiego kakao (1/3 szklanki)
4) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
6) ok.125 ml mleka
7) 3 łyżki oliwy
8) 2 białka jaja
9)* odrobina wrzątku (gdy ciasto jest zbyt gęste)
10) garść mielonych orzechów
11)*opcjonalnie wiórki kokosowe do dekoracji
Piekarnik ustawiamy na 175°C, najlepiej na termoobieg. Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko, białka i oliwę. Dokładnie mieszamy – można sobie pomóc mikserem, zwłaszcza że białka dosyć ciężko wmieszać w masę. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco wrzątku, aż nabierze bardziej lejącej się konsystencji. Wcześniej zmielone orzechy dodajemy na końcu i mieszamy lekko drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do foremek i pieczemy ok.20/25 min na środkowym stopniu.
Po wyciągnięciu z piekarnika należy je nieco ostudzić, choć na ciepło smakują doskonale.
Na końcu można udekorować muffinki wiórkami kokosowymi i można zajadać się bez poczucia winy
Smacznego
Po wyciągnięciu z piekarnika należy je nieco ostudzić, choć na ciepło smakują doskonale.
Na końcu można udekorować muffinki wiórkami kokosowymi i można zajadać się bez poczucia winy
Smacznego
wyglądają pysznie! .. a bardzo dobry pomysł z tą cieciorką - o wiele zdrowiej :)
OdpowiedzUsuńBędę szczera - na zdjęciu nie wyglądają za bardzo apetycznie! Ale znam ten ból i wiem, że fotografowanie jedzenia wcale nie jest proste, dlatego tak czy siak przepis już zapisany w notatniku :) Ciekawa jestem, jak bardzo smak różni się od tych niedietetycznych :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam ciecierzycę, z którą nie wiem co zrobić. Przepis spadł mi z nieba :) Pytanie tylko, czy ksylitol mogę czymś innym zastąpić, bo tego składnika w domu nie mam :)
OdpowiedzUsuńKsylitol można zastąpić słodzikiem bądź miodem :)
UsuńBabeczki z innych mąk nigdy ładnie nie wyrastają ale wiem z doświadczenia, że są pyszne :D
OdpowiedzUsuń