wtorek, 28 lipca 2015

DIETETYCZNE I CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ


Idealnie chrupiące ciasteczka jako całkiem zdrowa przekąska to niezły pomysł.
Oczywiście nie są one tak dietetyczne jak warzywko, ale z całą pewnością zdrowsze i może nawet pyszniejsze niż niejedne naładowane cukrem słodkości ze sklepu.
Moją zasadą jest robienie tego co mogę w domu - dzięki temu dokładnie wiem co jem :)

Składniki na ok. 15 ciasteczek:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
2 łyżeczki oliwy
1/3 szklanki ksylitolu
kropelka aromatu waniliowego
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ksylitol łączymy z oliwą i miksujemy przez chwilę, dodajemy jajko nadal mieszając.
Wsypujemy stopniowo resztę składników cały czas miksując.
Kształtujemy z ciasta małe kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Później każdą kuleczkę przygniatamy łyżeczką, aby ciasteczka wyszły bardziej płaskie.
Pieczemy ok.15 min w 180
°C.
Czekoladowa polewa nie jest obowiązkowa, ale bardzo ładnie pasuję do tych ciasteczek. Jest bardzo prosta w zrobieniu, mam na to dwa sposoby - pierwszy polega na rozpuszczeniu dwóch kostek gorzkiej czekolady z łyżeczką mleka, a drugi na połączeniu gorzkiego kakao z odrobiną mleka i zagotowaniu :)
Oba sposoby są niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu.
Smacznego :)

3 komentarze :

  1. Uwielbiam owsiane ciasteczka, są jedne takie z firmy TAGO - ciasteczka owsiane też w polewie z mlecznej czekolady - najlepsze na świecie!, których niestety nie mogę nigdzie dostać w Irlandii :( A co to jest ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol to po prostu zdrowsza wersja cukru, potocznie zwany "cukrem brzozowym".

      Usuń
  2. te płatki są jakoś zblendowane?

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka