czwartek, 7 kwietnia 2016

RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI



Bardzo prosty i szybki do zrobienia obiadek dla każdego. Duszone w woku warzywa wytwarzają własny "sosik" więc nie musimy dodawać kalorycznego i niezdrowego sosu by wszystko się ładnie trzymało :) Bardzo zdrowe i pożywne danie - przyznam się, że robię je bardzo często, może nawet za często ;)

Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnie po włosku - ja używam tych z biedronki, bo mają w środku przyprawy i są według mnie najsmaczniejsze :)
1 pierś kurczaka
1 woreczek ryżu, białego lub brązowego
odrobina oliwy z oliwek
1 kostka rosołowa

Zawsze zaczynam od wstawienia ryżu do gotowania i wrzuceniu do niego kostki rosołowej, ryż nie będzie później taki bezsmakowy. W trakcie gotowania kroję w kostkę kurczaka i przekładam do wysmarowanego oliwą woka, dorzucam przyprawy jakie mam - zazwyczaj jest to "kebab-gyros", ewentualnie przyprawa do kurczaka, czasem czosnek w granulkach. Duszę kurczaka pod przykrywką do momentu "zbielenia", następnie wrzucam warzywa, doprawiam przyprawami z opakowania i duszę aż będą miękkie - w trakcie dolewam co jakiś czas wody, żeby się nic nie przypaliło. Gdy wszystko jest już miękkie wsypuje ugotowany ryż do warzyw i kurczaka i mieszam by ryż pokrył się w sosie, który wytworzyły warzywa i GOTOWE!
Smacznego! 


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka