czwartek, 20 sierpnia 2015

BATONIKI BARDZO FIT (MUSLI)


Na początku chciałam podziękować serdecznie wspaniałej Joasi <3 za przepis i zainteresowanie :)
Batoniki wyszły tak pyszne, że zajadali się wszyscy dookoła - a moja rodzinka nie za bardzo przepada za dietetycznymi zamiennikami ;) Wnioskuję więc, że się udały :D
Batoniki te nie potrzebują dodatkowego cukru ani tłuszczu.
Same uzupełniają się słodkością owoców.
Połączenie idealne! Polecam spróbować ;)

Składniki:
1 jajko
2 banany
2 jabłka (na własnej roboty "sok")
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli (można użyć rodzynek lub żurawiny ale daktyle są słodsze)
1/2 szklanki orzechów wedle uznania
1 łyżka mielonego lnu
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
*
ewentualnie dla smakoszy słodkości można dodać łyżkę miodu, ksylitolu lub stevii


Płatki owsiane razem z orzechami należy lekko sprażyć na suchej patelni - trzeba uważać jednak żeby ich nie przypalić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka i zalać szklanką wody. Gotować aż jabłka zmiękną, ostudzić i zmiksować/zblendować na gładką masę i vuala, soczek gotowy. Potrzebne nam będzie tylko pół szklanki :) Dodajemy do tego rozgniecionego banana oraz jajko i dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do mokrych i dobrze mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dosyć cienko rozsmarowujemy (tak by masa była dość ciasno). Pieczemy ok.25/30 min w temp 180°C. *Najlepiej kroić gdy ciasto jest jeszcze ciepłe :)

Smacznego :)





Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka