poniedziałek, 14 września 2015

OWSIANE GOFRY Z OWOCAMI


Gofry... mmm kto ich nie lubi? Jednak te tradycyjne mają sporo wad, m.in. odkładają się w niechcianych miejscach :( A gdyby tak zrobić gofry po których nie mielibyśmy wyrzutów sumienia? Oto one - owsiane z owocami. Pyszne, lekkie i chrupiące a w dodatku o niebo zdrowsze.

Składniki:

5 czubatych łyżek płatków owsianych
2 jajka
1 szklanka mleka (sojowego, roślinnego lub krowiego 2%)
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżeczki ksylitolu lub miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli
oliwa do posmarowania gofrownicy
+ dowolne owoce

Na samym początku radziłabym zacząć od zmielenia płatków owsianych na mąkę. Następnie oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać ksylitol, otręby, sodę ekstrakt z wanilii oraz mąkę z płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę by otręby nieco napęczniały. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie ulubionych owocków i ubicie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gofrownicę nasmarować tłuszczem, najlepiej za pomącą pędzelka i maksymalnie ją rozgrzać. Ubite białka delikatnie i stopniowo połączyć z masą do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec nieco dłużej niż tradycyjne gofry.
Podawać można z czym dusza zapragnie, ja jednak zdecydowałam się zrobić "masę" na spód z rozgniecionego banana, cynamonu i jogurtu naturalnego a na wierzch ułożyłam borówki, maliny i kawałki bananów :)
Pychotka, smacznego :)





Ps. 1 sztuka pustego gofra to tylko ok.65 kcal  


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka