sobota, 18 czerwca 2016

PLACUSZKI TRUSKAWKOWO-BANANOWE Z MUSEM


Kończy się sezon na truskawki, a więc trzeba wykorzystać ich resztki w nieco inny sposób, równie pyszny i zaskakujący kubki smakowe. Myślę, że nikogo nie trzeba zachęcać atutami truskawek aby z chęcią je zajadał ale skoro jest to blog o zdrowej żywności to nadmienię tylko o jednym cudownym ich działaniu. Mianowicie zawarte w nich pektyny działają pobudzająco na naszą pracę jelit, co pomaga w trawieniu i przyśpiesza nasz metabolizm. A oznacza to, że pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów :) Ale dość już o nich. Przygotowałam przepis, który zadowoli każdego pochłaniacza tych czerwonych owocków.

Składniki:

PLACUSZKI
 10-15 szt. truskawek
1/2 banana
2 łyżki jogurtu naturalnego
jajko
1 łyżka ulubionego mleka
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego
*ew łyżeczka ulubionej mąki
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

MUS
truskawki
jogurt naturalny
*ew miód lub inne słodzidło
*ew pozostały banan

Wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Zaczynamy od umycia truskawek i obrania ze szypułek, następnie wsypujemy do blendera wszystkie składniki i blendujemy na dosyć gładką masę.
Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i przekładamy ciasto małymi partiami, żeby lepiej się przewracały. Smażymy z obu stron aż się zarumienią i gotowe :)
Przygotowanie musu jest całkiem podobne, blendujemy wszystkie składniki i już :) Ilość jogurtu zależy od tego ile mamy truskawek :)
Placuszki polewamy musem & voila!
Smacznego :)



Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka