niedziela, 10 kwietnia 2016

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ



Deserowe miłości moje :D Tak pysznego budyniu jeszcze nie jadłam. O wiele smaczniejszy od tych sklepowych, pełnych chemii i cukrów. Warty wypróbowania!
Kasza jaglana pełna wartości odżywczych, często niedoceniana w kuchni posiada bardzo mało skrobi a dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu - po prostu samo zdrowie :)
Żeby nie papać jej na sucho przychodzę do was ja - z przepysznym przepisem na zdrowy budyń jaglany ;)

Składniki: 

1/2 szklanki "surowej" kaszy jaglanej
1 szklanka mleka - rodzaj wedle uznania
1 szklanka soku jabłkowego 120% ;)
kilka kropel soku z cytryny
*ewentualnie 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła

Zaczynamy od dokładnego wypłukania kaszy zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta; odcedzamy a następnie zalewamy kaszę mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całe mleczko. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia, żeby nie poniszczyć blendera. Gdy jest już tylko lekko ciepła dolewamy sok jabłkowy, sok z cytryny i blendujemy na gładki mus :)
Gdy po spróbowaniu okazuje się, że budyń nie smakuje jak powinien dodajemy miodzik i wszystko gra :)
Życzę smacznego próbowania :)


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka