poniedziałek, 20 lipca 2015

DIETETYCZNE NALEŚNICZKI CZEKOLADOWO-BANANOWE




Niesamowicie puszyste, mocno czekoladowe i w dodatku dietetyczne, bo bez dodatku mąki i cukru.
Idealne na drugie śniadanie.
Nie ma co się rozpisywać, najlepiej spróbować <3

Składniki na ok. 5 małych naleśników:
1) 1 duży banan
2) 2 jajka
3) 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
4) kropla oliwy
5) kropla aromatu do ciast
(smak aromatu zależy od własnych preferencji,
ja lubię waniliowy)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Rozgrzewamy patelnie, na której wcześniej rozsmarowujemy kropelkę oliwy.
Przelewamy niewielką ilość ciasta na patelnię i smażymy z obu stron jak zwyczajne naleśniki.
Radzę nie nalewać za dużo masy, gdyż ciężko ją później obrócić na drugą stronę,
a małe naleśniczki wyglądają tak słodko :)

Jako "nadzienie" użyłam:
* jogurt naturalny
* arbuz, banan, winogrono i brzoskwinia pokrojone w drobną kostkę
* opcjonalnie parę orzeszków

Połączenie wszystkich składników wygląda i smakuje niesamowicie pysznie, smacznego :)









.



DIETETYCZNE CIASTECZKA OWSIANE Z BRZOSKWINIAMI

11725590_856821611037852_415174130_o (1)
Wyjątkowo puszyste ciasteczka na bazie dojrzałych brzoskwini i płatków owsianych. 
Świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska.
Nie tylko wyglądają przepysznie, ale również tak samo smakują.
Składniki:
1) 4 małe dojrzałe brzoskwinie
2) 1 jajko
3) 1 szklanka płatków owsianych
4) 1/2 łyżeczki oliwy
5) 1 łyżeczka cynamonu
6)* opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitolu
7) kilka kropel aromatu do ciast 
(waniliowy lub migdałowy – wedle uznania)
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, dodajemy jajko i lekko miksujemy. Dodajemy oliwę, cynamon, płatki owsiane, aromat i ewentualnie ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok.20 min żeby płatki się nieco zmiękczyły. 
Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem blaszkę kształtując formy jakie nam odpowiadają lub wypełniamy po prostu formy na babeczki :) 
Nastawiamy piekarnik na 175°C i pieczemy ok. 15/20 min.
11777390_856821567704523_1003569437_o11751024_856821531037860_359278472_o

MAKRON W SOSIE BROKUŁOWYM

11749848_856772287709451_1837629907_n
W tak upalne dni jak dzisiejsza niedziela nawet nie chce się myśleć o jedzeniu. Jednak pełnowartościowy posiłek może dodać niezbędnych sił i postawić na nogi. Dziś zdecydowałam się na moje ulubione brokuły, które posiadają liczne walory odżywcze, co czyni to danie niesamowicie zdrowym. Dodatkowo w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem tworzą posiłek nie tylko smaczny ale również sycący. 
Składniki:
1) ok.100g makaronu pełnoziarnistego
2) pół borkuła
3) ok.30/40 ml śmietany 12% (w zależności od tego jak gęsty sos chcemy uzyskać)
4) 2 ząbki czosnku
5) pieprz ziołowy
6) sól morska
7)* opcjonalnie „szczyptę” sera żółtego
Na początek gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, w osobnym naczyniu robimy to samo z brokułem. Brokuł można gotować w doprawionej kucharkiem wodzie, najlepiej tak długo aby nie był zbyt miękki. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na drobniutkie kawałeczki, dodajemy śmietanę, sprasowany 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Patelnie lekko zwilżamy oliwą i wrzucamy drugi sprasowany ząbek czosnku, dodajemy makaron i chwilkę mieszamy. Zalewamy sosem brokułowym i mieszamy do momentu „połączenia” wszystkich składników. Pod koniec można opcjonalnie dodać kilka cieniutkich paseczków sera żółtego, by całość dobrze się ciągnęła i smakowała jeszcze pyszniej. Jednak z serem trzeba uważać, nie chcemy przesadzić i posypać nim całej potrawy, gdyż straci ona wtedy swój zdrowotny tytuł :) 
11770312_856772237709456_323316163_o

DIETETYCZNE I BEZCUKROWE MUFFINKI CZEKOLADOWO ORZECHOWE

11743674_856288791091134_159544713_o

https://instagram.com/p/5R01DcLUIk/?taken-by=blondie.donut
Często miewam ochotę na coś słodkiego, a z racji tego, że nie mogę muszę szukać zamienników moich ulubionych deserów.Jednym z nich są właśnie te pyszne czekoladowe muffinki z dodatkiem orzechów.Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam zmieloną na proszek cieciorkę (ciecierzycę).Przepis jest niezwykle prosty a muffinki niesamowicie pyszne :)
Składniki na ok.12/13 muffinek:
1) ok.120g mąki z cieciorki (1 szklanka)
2) ok.70g ksylitolu (1/2 szklanki)
3) ok.20g gorzkiego kakao (1/3 szklanki)
4) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
6) ok.125 ml mleka
7) 3 łyżki oliwy
8) 2 białka jaja
9)* odrobina wrzątku (gdy ciasto jest zbyt gęste)
10) garść mielonych orzechów
11)*opcjonalnie wiórki kokosowe do dekoracji
Piekarnik ustawiamy na 175°C, najlepiej na termoobieg. Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko, białka i oliwę. Dokładnie mieszamy – można sobie pomóc mikserem, zwłaszcza że białka dosyć ciężko wmieszać w masę. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco wrzątku, aż nabierze bardziej lejącej się konsystencji. Wcześniej zmielone orzechy dodajemy na końcu i mieszamy lekko drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do foremek i pieczemy ok.20/25 min na środkowym stopniu.
Po wyciągnięciu z piekarnika należy je nieco ostudzić, choć na ciepło smakują doskonale.
Na końcu można udekorować muffinki wiórkami kokosowymi i można zajadać się bez poczucia winy :) 
Smacznego ;)
11754627_856288794424467_423597483_o

ZDROWE LODY JAGODOWE

11751319_856164231103590_1091286239_nMój pierwszy wpis na blogu zacznę od prostego przepisu, jeśli w ogóle można go nazwać przepisem ;) 
Od około miesiąca nie mogę spożywać cukru pod żadną postacią, więc musiałam zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nie chciałam rezygnować z lodów, szczególnie gdy za oknem pełne słońce i ponad 30°C, 
dlatego wymyśliłam coś, co by mnie orzeźwiło w upalny dzień i dodatkowo smakowało jak prawdziwe lody.
Jestem zadowolona z efektu jaki uzyskałam.
Lody miały wyrazisty smak owoców i orzeźwiały tak jak powinny :)
Składniki:
1) jogurt naturalny
2) jagody (lub inne owocki, na jakie macie ochotę)
i to wszystko :)
Jogurt należy wymieszać z owockami, można pomóc sobie blenderem aby „masa lodowa” była gładka, lecz ja chciałam poczuć kawałki owoców więc tylko lekko rozdrobniłam owocki i wymieszałam dobrze z jogurtem. Przelałam do mniejszych szklaneczek, wstawiłam łyżeczki i włożyłam do zamrażarki na jakieś 3/4h.
i GOTOWE!
„Przepis” banalnie prosty jak również zdrowy i pyszny :) 
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka