środa, 29 lipca 2015

DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM WANILIOWYM


Nieziemsko pyszne ciasto marchewkowe, które podbiło moje serce.
Dzięki kremowi stało się idealnie wilgotne i "soczyste".
Nie mogę przestać się nim zajadać.
Mimo, że dietetyczne, kilogramów nie odejmuje - a szkoda :P

Składniki:
400g drobno startej marchewki (ok.3 duże sztuki)
130g płatków owsianych zmielonych na mączke
4 jaja
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
szczypta imbiru
opcjonalnie garstka orzechów włoskich
krem:
2 serki homogenizowane "light" waniliowe
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżeczek wody

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy.Stopniowo dodajemy marchew, oliwę i ksylitol. Następnie wsypujemy "mąkę owsianą", proszek do pieczenia, cynamon i imbir ciągle delikatnie mieszając. Na końcu możemy dodać posiekane/rozdrobnione orzechy. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok.40-60 min.
Podczas pieczenia lub już studzenia ciasta możemy zabrać się za krem.
Do małego garnuszka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy i dodajemy do serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok.20/25 min do lodówki. Krem możemy nałożyć na górę ciasta lub przekroić je i rozsmarować w środku. Ja zaaplikowałam krem pomiędzy dwie części ciasta, ale muszę przyznać, że nie czekałam z tym tak długo i mój krem nie zgęstniał jak należy ale za to nadał ciastu soczystego smaku i upragnionej wilgotności :)

Smacznego :)


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka