środa, 26 sierpnia 2015

JABŁKOWO-OWSIANE PLACUSZKI


Sezon na jabłka w pełni rozpoczęty a niesamowity smak i zapach pieczonej szarlotki bardzo mnie przekonał do ponownego zrobienia tych pysznych placuszków.
Bez dodatku cukru i tłuszczu stanowią wspaniały zamiennik tuczących i niezdrowych deserów.
Doskonale komponują się z domowej roboty dżemem z czarnej porzeczki, chociaż same również mają w sobie to coś.

Na ok. 15 sztuk tych małych pyszności potrzeba nam:

2 dojrzałe, słodkie jabłka
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
*opcjonalnie dla miłośników słodkości
łyżeczka miodu

Wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Jabłka należy zetrzeć na tarce i wymieszać z roztrzepanymi jajkami. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki a następnie połączyć je z mokrymi. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do mocnego zarumienienia :)

Smacznego :)






Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka