Ostatnio natknęłam się na super przepis. Nieco dopasowałam go do swoich potrzeb i oto on :)
Wyszły z niego przepyszne pizzerinki na bakłażanie.
Nowo odkryty smak bardzo mi posmakował i na pewno będę przyrządzać ten smakołyk częściej.
Delikatny spód idealnie uzupełnia się z ostrością sosu i przypraw - no po prostu coś niesamowitego. Musicie spróbować!
Składniki:
2 bakłażany
10 pomidorków koktajlowych
kulka mozzarelli lub kawałek ulubionego żółtego sera
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
1/2 średniej papryki
3 plasterki ulubionej szynki
sól, pieprz, oregano
dodatkowo do sosu:
1 duży, dojrzały pomidor
sprasowany ząbek czosnku
sól i pieprz
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kroimy bakłażana w ok.2 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skraplamy nieco oliwą, posypujemy ziołami i pieczemy ok.15 min. W między czasie przygotowujemy sos, mianowicie na rozgrzaną patelnię lub do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora wraz z przyprawami i dusimy do momentu całkowitego rozmiękczenia pomidora. Gdy bakłażany będą już wystarczająco zarumienione wyciągamy z piekarnika i chwilkę studzimy. Następnie polewamy każdy plaster sosem, posypujemy startym serem, układamy kawałeczki szynki, plasterki pomidora i papryki oraz świeże listki bazylii i posypujemy oregano. Ponownie wkładamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści, czyli na ok.10 min.
...i vuala!
Pyszny lunch gotowy!
Łatwo, szybko i pysznie :)
Smacznego :)
2 bakłażany
10 pomidorków koktajlowych
kulka mozzarelli lub kawałek ulubionego żółtego sera
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
1/2 średniej papryki
3 plasterki ulubionej szynki
sól, pieprz, oregano
dodatkowo do sosu:
1 duży, dojrzały pomidor
sprasowany ząbek czosnku
sól i pieprz
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kroimy bakłażana w ok.2 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skraplamy nieco oliwą, posypujemy ziołami i pieczemy ok.15 min. W między czasie przygotowujemy sos, mianowicie na rozgrzaną patelnię lub do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora wraz z przyprawami i dusimy do momentu całkowitego rozmiękczenia pomidora. Gdy bakłażany będą już wystarczająco zarumienione wyciągamy z piekarnika i chwilkę studzimy. Następnie polewamy każdy plaster sosem, posypujemy startym serem, układamy kawałeczki szynki, plasterki pomidora i papryki oraz świeże listki bazylii i posypujemy oregano. Ponownie wkładamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści, czyli na ok.10 min.
...i vuala!
Pyszny lunch gotowy!
Łatwo, szybko i pysznie :)
Smacznego :)