wtorek, 21 lipca 2015

ORZEŹWIAJĄCY SORBET ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW


Świeżych... świeżo zamrożonych :)
Nie sądziłam, że aż tak mi posmakuje.
Zmieszałam czerwone porzeczki i banana, wyszło rewelacyjnie.
Sądziłam, że będzie zbyt cierpkie ale banan zniwelował to odczucie.
Idealnie orzeźwiający sorbet na upalnie dni.
Pyszny, zdrowy i dietetyczny.

Wystarczy wcześniej zamrozić ulubione owocki tak na ok. 2/3h. Następnie wyjąć, przełożyć do blendera i miksować na gładką masę.
Opcjonalnie udekorować pokruszonymi orzechami lub startą gorzką czekoladą.
Ewentualnie jedno i drugie <3


ZDROWSZA WERSJA MINI-BROWNIE W FILIŻANCE


Niesamowicie pyszne, łatwe i proste w wykonaniu a w dodatku w niecałe 2 minutki.
Szybka przekąska dla każdego posiadającego mikrofalówkę.
Zapach kusi nie tylko tych na diecie, lecz właśnie dla nich jest to całkiem zdrowa opcja deseru.

Składniki na jedną małą filiżankę:
2 czubate łyżeczki mąki pełnoziarnistej
1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
1 czubata łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła
1 łyżeczka oliwy
3 lub 4 łyżeczki mleka

Wszystkie składniki mieszamy w filiżance na dosyć gęstą masę. Wkładamy do mikrofalówki na jedną minutę i gotowe. Możemy rozkoszować się kawałkiem pysznego i jeszcze ciepłego brownie.
Szybko, łatwo i przyjemnie :)

PEŁNOZIARNISTY MAKARON Z ODŻYWCZYM SZPINAKIEM


Chyba mam świra na punkcie zielonych warzywek :P
Kolejnym ulubionym jest szpinak.
Najbardziej lubię go właśnie w takim połączeniu.
Przyrządzenie go zajmuję krótką chwilę a smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
kostka mrożonego szpinaku
1/3 szklanki mleka
garść pełnoziarnistego makaronu
pół plasterka sera żółtego
ząbek czosnku
pieprz

Dodatkowo:
gotowana lub grillowana pierś kurczaka

Makaron normalnie gotujemy. Szpinak rozmrażamy, wkładamy do blendera, dodajemy mleko i sprasowany czosnek, miksujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Rozgrzewamy kroplę oliwy na patelni, wrzucamy makaron i lekko podsmażamy, zalewamy sosem i mieszamy do momentu połączenia składników. Plaster sera kroimy w podłużne paseczki, posypujemy makaron i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.
Mieszamy na ogniu jeszcze przez chwilę i... gotowe!
Możemy się zajadać :)



ZDROWSZA WERSJA PIANKOWYCH CIASTECZEK PAVLOVA Z SOSEM JOGURTOWO-BRZOSKWINIOWYM


Pyszne, puszyste, piankowe i bez dodatku cukru ciasteczkowe beziki.
Polane sosem jogurtowo-brzoskwiniowym i posypane orzechami
 lub kawałkami brzoskwini smakują idealnie!
Cudownie malutkie rozpływają się w ustach niesamowicie szybko.
Po prostu niebo w gębie!

Składniki:
2 białka
70g ksylitolu zmielonego na proszek szczypta soli
pół łyżeczki octu jabłkowego 
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
mały jogurt naturalny
1 dojrzała brzoskwinia
garść fistaszków 



Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, po łyżeczce stopniowo dodajemy sproszkowany ksylitol wciąż miksując. Na końcu dodajemy ocet i mąkę.
Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 130°c, później zmniejszając do 100°c pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
W trakcie pieczenia wstawiamy brzoskwinię do piekarnika na ok. 15 min aż zmięknie.
Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. "Przeciskamy" masę przez sitko z malutkimi oczkami do osobnego naczynia, dodajemy jogurt, mieszamy i gotowe.
Ciasteczka dekorujemy sosem i zmielonymi orzechami najlepiej zaraz przed podaniem.
Pieczenie może trwać nieco długo, ale naprawdę warto :)




Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka