Nie mogę przestać się nimi zachwycać. Najpyszniejsze ciasteczka na świecie, a w dodatku zdrowe!
Żadne słowa nie opiszą tego wspaniałego smaku więc przejdźmy od razu do składników :)
Składniki:
Żadne słowa nie opiszą tego wspaniałego smaku więc przejdźmy od razu do składników :)
Składniki:
2 banany
6 łyżeczek masła orzechowego
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 szklanki płatków owsianych
garść orzechów wedle uznania
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Zaczynamy od przerobienia jabłek w sos, a mianowicie obieramy je, kroimy w kostkę, przekładamy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy do momentu całkowitego zmiękczenia jabłek. Następnie dodajemy cynamon i blendujemy na gładką masę. Studzimy chwilkę i mieszamy dokładnie z resztą składników (na końcu mieszania dodajemy pokruszoną/ pokrojoną w małe kosteczki czekoladę i posiekane orzechy). Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciasto i formujemy kuleczki. Pieczemy ok. 15/20 min w termoobiegu.
Smacznego :)
2 szklanki płatków owsianych
garść orzechów wedle uznania
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Zaczynamy od przerobienia jabłek w sos, a mianowicie obieramy je, kroimy w kostkę, przekładamy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy do momentu całkowitego zmiękczenia jabłek. Następnie dodajemy cynamon i blendujemy na gładką masę. Studzimy chwilkę i mieszamy dokładnie z resztą składników (na końcu mieszania dodajemy pokruszoną/ pokrojoną w małe kosteczki czekoladę i posiekane orzechy). Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciasto i formujemy kuleczki. Pieczemy ok. 15/20 min w termoobiegu.
Smacznego :)
cudowne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńnajlepsze składniki w jednym ciastku, to musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńserio musza być najpyszniejsze: )
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńoj, lubię takie owsiankowe wariacje :)
OdpowiedzUsuńnie robię jednak takich ciasteczek za często, bo za szybko je zjadam :D
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńTo jakieś szaleństwo jest :) Czekolada, masło orzechowe, płatki owsiane...absolutnie to wszystko uwielbiam! Przepis na bank wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne ciastka ale bez banana i masła orzechowe go. Są pycha i dzieciaki jw bardzo lubią☺. Muszę spróbować twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńJejku! Ale świetne! Aż mi w brzuchu zaburczało ^^ super przepis. A da się jakoś zastąpić masło orzechowe innym składnikiem np. zmielonymi orzechami z miodem? Bo masło orzechowe często zawiera szkodliwe substancje, typu olej palmowy.. A takie ciasteczka z chęcią bym zrobiła.. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
feniksowy.blogspot.com
Myślę, że Twój pomysł na masło jest bardzo dobry :) Odsyłam do mojego przepisu na domowe masło orzechowe - bez szkodliwych substancji :) http://healthy7heaven.blogspot.com/2015/07/domowe-maso-orzechowe-troszke.html
UsuńMuszę sobie kiedyś te ciasteczka upiec i zabrać na jedną z moich wypraw rowerowych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
przemoteam.blogspot.com
Wow, wyglądają super :) Przepis prosty bardzo, więc może coś podziałam :)
OdpowiedzUsuńO ja ! Wglądają świetnie, a pewnie smakują jeszcze lepiej :) Ile wyszło sztuk z tego przepisu bo wydaje się na mało sztuk.
OdpowiedzUsuń15 :)
UsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńMnniam :D Uwielbiam takie
OdpowiedzUsuńhttp://joannaatakuje.blogspot.com/
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Z chęcią zjadłybyśmy więcej niż jedno!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy! Powiedz, czy te ciasteczka wychodzą w miarę miękkie czy bardzo twardnieją?
OdpowiedzUsuńTwarde nie są, ale za miękkie też nie - takie optymalne :)
UsuńZnam kilka przepisów na ciasteczka owsiane, ale z masłem orzechowym jeszcze nie próbowałam. Na pewno są pyszne! Właśnie tak wyglądają :) muszę koniecznie zapamiętać przepis i wrócić do niego w weekend.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości..czekolada i masło orzechowe pyszne :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować! wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis i koniecznie muszę wypróbować! :) Zapowiada się pysznie!!
OdpowiedzUsuńHmmm... A co z bananem? Miksować? Pokroić?
OdpowiedzUsuńZrobione! Pyszne wyszły:)
OdpowiedzUsuńIle kalorii posiada takie jedno ciasteczko? Jestem typem osoby, ktora moze zjesc cos slodkiego, jednak zamiast posilku do 150 kcal.
OdpowiedzUsuńIle kalorii posiada takie jedno ciasteczko? Jestem typem osoby, ktora moze zjesc cos slodkiego, jednak zamiast posilku do 150 kcal.
OdpowiedzUsuńIle kalorii posiada takie ciasteczko? Niestety musze liczyc kalorie.
OdpowiedzUsuń250°C to zdecydowanie za duzo, ciastka wyszly po 10 min przypalone
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja. Piekłam w 250 stopniach. Wyszły super. Sugestia mojego męża - polać je białą czekoladą, ale nie byłyby już takie zdrowe. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńWszystko super ale 250 stopni to chyba jakaś pomyłka bo 13 minut i się przypaliły :( 😞 Będę robić jeszcze raz ale w zdecydowanie niższej temperaturze i zobaczymy czy wyjdą 😁
OdpowiedzUsuń