poniedziałek, 20 lipca 2015

MAKRON W SOSIE BROKUŁOWYM

11749848_856772287709451_1837629907_n
W tak upalne dni jak dzisiejsza niedziela nawet nie chce się myśleć o jedzeniu. Jednak pełnowartościowy posiłek może dodać niezbędnych sił i postawić na nogi. Dziś zdecydowałam się na moje ulubione brokuły, które posiadają liczne walory odżywcze, co czyni to danie niesamowicie zdrowym. Dodatkowo w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem tworzą posiłek nie tylko smaczny ale również sycący. 
Składniki:
1) ok.100g makaronu pełnoziarnistego
2) pół borkuła
3) ok.30/40 ml śmietany 12% (w zależności od tego jak gęsty sos chcemy uzyskać)
4) 2 ząbki czosnku
5) pieprz ziołowy
6) sól morska
7)* opcjonalnie „szczyptę” sera żółtego
Na początek gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, w osobnym naczyniu robimy to samo z brokułem. Brokuł można gotować w doprawionej kucharkiem wodzie, najlepiej tak długo aby nie był zbyt miękki. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na drobniutkie kawałeczki, dodajemy śmietanę, sprasowany 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Patelnie lekko zwilżamy oliwą i wrzucamy drugi sprasowany ząbek czosnku, dodajemy makaron i chwilkę mieszamy. Zalewamy sosem brokułowym i mieszamy do momentu „połączenia” wszystkich składników. Pod koniec można opcjonalnie dodać kilka cieniutkich paseczków sera żółtego, by całość dobrze się ciągnęła i smakowała jeszcze pyszniej. Jednak z serem trzeba uważać, nie chcemy przesadzić i posypać nim całej potrawy, gdyż straci ona wtedy swój zdrowotny tytuł :) 
11770312_856772237709456_323316163_o

2 komentarze :

  1. A czy potrawa nie straciła czasem zdrowego tytułu już po dodaniu śmietany? I czy można ją zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej śmietany jest dosłownie odrobinka, raz na jakiś czas można sobie pozwolić, a niestety gdy próbowałam zrobić z jogurtem to się ściął i wyszła papka a nie sos :( Niestety nie można mieć wszystkiego :(

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka