czwartek, 27 sierpnia 2015

MINI PIZZERINKI Z BAKŁAŻANA



Ostatnio natknęłam się na super przepis. Nieco dopasowałam go do swoich potrzeb i oto on :)
Wyszły z niego przepyszne pizzerinki na bakłażanie.
Nowo odkryty smak bardzo mi posmakował i na pewno będę przyrządzać ten smakołyk częściej.
Delikatny spód idealnie uzupełnia się z ostrością sosu i przypraw - no po prostu coś niesamowitego. Musicie spróbować!
 
Składniki:

2 bakłażany
10 pomidorków koktajlowych
kulka mozzarelli lub kawałek ulubionego żółtego sera
garść świeżej bazylii
oliwa z oliwek
1/2 średniej papryki
3 plasterki ulubionej szynki
sól, pieprz, oregano

dodatkowo do sosu:

1 duży, dojrzały pomidor
sprasowany ząbek czosnku
sól i pieprz

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kroimy bakłażana w ok.2 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skraplamy nieco oliwą, posypujemy ziołami i pieczemy ok.15 min. W między czasie przygotowujemy sos, mianowicie na rozgrzaną patelnię lub do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora wraz z przyprawami i dusimy do momentu całkowitego rozmiękczenia pomidora. Gdy bakłażany będą już wystarczająco zarumienione wyciągamy z piekarnika i chwilkę studzimy. Następnie polewamy każdy plaster sosem, posypujemy startym serem, układamy kawałeczki szynki, plasterki pomidora i papryki oraz świeże listki bazylii i posypujemy oregano. Ponownie wkładamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści, czyli na ok.10 min.

...i vuala!

Pyszny lunch gotowy!
Łatwo, szybko i pysznie :)
Smacznego :)





7 komentarzy :

  1. Jezu, ale to musi być dobre! Tylko szyneczkę bym wykurzyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. w końcu jakiś przepis na coś pysznego i szybkiego! czasami siedzę w internecie szukając czegoś łatwego i szybkiego godzinami ... na pewno skorzystam :)

    http://dariaburman.blogspot.com/2015/08/blog-post_30.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama przyrządzam podobne, więc wiem jakie to dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że dodatki do bakłażana można w sumie dowolnie modyfikować :) I tak jak Edyta- również wykurzyłabym szyneczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny przepis. Zamiast bakłażanu można też zrobić z cukinią, wyjdzie podobnie, a jak ktoś nie lubi bakłażanu.. :) Przepis zapisany i wkrótce go wykorzystam ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze w takiej wersji baklazana nie jadlam, jadlam za to cukinie. Mysle, ze pora sprobowac bo wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka