wtorek, 25 sierpnia 2015

OTRĘBOWE MUFFINKI CZEKOLADOWE


Muffinki inspirowane przepisem Jacka Bilczyńskiego. Super zdrowe i pyszne a co najlepsze - czekoladowe!
Są one dietetycznym zamiennikiem zwykłych muffinek, a co zaskakujące smakują prawie identycznie.
Ciasto robi się bardzo szybko, co jest ich kolejnym dużym plusem, a na ok.9 takich małych pyszności potrzeba nam tylko:

8 łyżek otrębów owsianych
3 łyżki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
150ml mleka sojowego lub wedle uznania
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki odtłuszczonego twarożku
30g posiekanych orzechów - migdałów, ziemnych lub włoskich - również wedle uznania
3 jajka - 1 żółtko, 3 białka
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
20 tabletek stevia / 3/4 szklanki ksylitolu / 2 lub 3 łyżki miodu
do wyboru ;)

Do miseczki wsypujemy otręby, przesiewamy mąke, dodajemy żółtko, olej, mleko, twarożek i dokładnie mieszamy. Dosypujemy kakao, cynamon, proszek do pieczenia, rozgniecione tabletki stevi ( bądź inne słodzidła ) oraz orzechy i łączymy wszystkie składniki. Dajemy ciastu chwilę odpocząć i w między czasie ubijamy sztywną pianę z 3 białek.
Następnie delikatnie łączymy je z ciastem.
Gotowe ciasto przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok.15/20 min.
Po ostudzeniu można posypać zmielonym na puder ksylitolem lub polać miodem, ewentualnie sosem z gorzkiej czekolady :)

Smacznego!


3 komentarze :

  1. Muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście bardzo lubię i szanuję za wiedze Jacka :).
    Wyglądają bardzo apetycznie no i najważniejsze sa gulity-free ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka