czwartek, 5 listopada 2015

PLACUSZKI GRYCZANE Z PASTĄ Z MAKRELI





Bezmięsne mielone? Czemu nie! 
Przepyszne, zdrowe i wegetariańskie placuszki gryczane, które idealnie komponują się z pastą z makreli to świetna propozycja na lunch lub obiad.
Kasza gryczana jest pełna błonnika, nie zawiera glutenu oraz jest bogata w witaminy, a więc idealna dla osób dbających o linię i zdrowie :) 

Składniki:

*PLACUSZKI
-200g kaszy gryczanej
-300g sera białego
-1 jajko
-1 pęczek pietruszki
-1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-pokruszona sucha bułka pełnoziarnista lub otręby (do obtoczenia)
-oliwa z oliwek

*PASTA
-1 por
-1 wędzony filet z makreli
-100g sera białego
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-oliwa z oliwek
-pieprz i sól do smaku

Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, aż zmięknie a następnie odstawić do wystygnięcia. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości zgodnie z opakowaniem. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem. Wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, mąkę, sól, pieprz i paprykę. Wymieszać i odstawić na 15 min. Za pomocą zwilżonych dłoni formować "kotleciki" i obtaczaj je w otrębach lub pokruszonej bułce. Polecam smażyć na odrobinie oliwy i odkładać na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Makrelę rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać ser biały, jogurt oraz przygotowanego wcześniej pora. Wymieszać, doprawić do smaku i podawać z placuszkami.

Smacznego :)




5 komentarzy :

  1. Gryka i wszystko z niej + makrela = moje smaki.
    Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie podoba, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pastę z makreli, ale takich placuszków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością pyszne. Uwielbiam kasze. Ta pasta makrelowa też warta uwagi :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka