niedziela, 10 kwietnia 2016

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ



Deserowe miłości moje :D Tak pysznego budyniu jeszcze nie jadłam. O wiele smaczniejszy od tych sklepowych, pełnych chemii i cukrów. Warty wypróbowania!
Kasza jaglana pełna wartości odżywczych, często niedoceniana w kuchni posiada bardzo mało skrobi a dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu - po prostu samo zdrowie :)
Żeby nie papać jej na sucho przychodzę do was ja - z przepysznym przepisem na zdrowy budyń jaglany ;)

Składniki: 

1/2 szklanki "surowej" kaszy jaglanej
1 szklanka mleka - rodzaj wedle uznania
1 szklanka soku jabłkowego 120% ;)
kilka kropel soku z cytryny
*ewentualnie 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła

Zaczynamy od dokładnego wypłukania kaszy zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta; odcedzamy a następnie zalewamy kaszę mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całe mleczko. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia, żeby nie poniszczyć blendera. Gdy jest już tylko lekko ciepła dolewamy sok jabłkowy, sok z cytryny i blendujemy na gładki mus :)
Gdy po spróbowaniu okazuje się, że budyń nie smakuje jak powinien dodajemy miodzik i wszystko gra :)
Życzę smacznego próbowania :)


10 komentarzy :

  1. Ojejkuuu *0*
    Ale to musi być pyszne! Z chęcią sobie taki zrobię!!!
    Bardzo ciekawy blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pierwszy raz słyszę o jaglanym budyniu i chyba wreszcie go muszę spróbować!
    Dodatkowo świetne zdjęcia :)

    Pozdrawiam i zapraszam
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki kremowy! Świetnie wygląda, muszę wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kiedyś widziałam coś podobnego i od dawna mam ochotę wypróbować te patenty z jaglaną. Zapisuję sobie przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę jaglaną w tradycyjnej postaci. Ale muszę spróbować budyniu, bo widziałam już wiele fajnych przepisów i jestem ich ogromnie ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis! Na pewno wypróbuję, ale z mlekiem bez laktozy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :) Kiedyś robiłam budyń z kaszy jaglanej... Twoje zdjęcia przypomniały mi ten niesamowity smak :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kaszę jaglaną. Dziękuję za przepis na budyń. Na pewno skorzystam z podpowiedzi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię kaszę jaglaną. Dziękuję za przepis na budyń. Na pewno skorzystam z podpowiedzi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. OO!! Ja muszę przetestować czy to aby na pewno będzie jadalne ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka