Przyszedł już jesienny czas, pora więc wziąć dynię w obroty.
Przerobimy ją na pyszne i mokre ciasto idealne do porannej, popołudniowej a nawet wieczornej kawy ;)
Nie za słodkie, choć w sam raz - sami spróbujcie :)
Składniki:
2 szklanki startej dyni
4 jajka
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki ksylitolu bądź innego słodzidła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść daktyli
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dynię należy obrać ze skórki, wyrzucić z niej wnętrzności wraz z pestkami i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ze słodzidłem utrzeć na puszystą masę, dodać ostrożnie olej oraz dynię. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać mokre do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników, dalsze mieszanie może sprawić, że wyjdzie zakalec. Wszystkie składniki powinny też być w temperaturze pokojowej. Przelać mase do wyłożonej papierem formy i posypać pociachanymi daktylami, piec około 50min.
Smacznego dyniowego ;)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść daktyli
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dynię należy obrać ze skórki, wyrzucić z niej wnętrzności wraz z pestkami i zetrzeć na grubych oczkach. Jajka ze słodzidłem utrzeć na puszystą masę, dodać ostrożnie olej oraz dynię. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać mokre do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników, dalsze mieszanie może sprawić, że wyjdzie zakalec. Wszystkie składniki powinny też być w temperaturze pokojowej. Przelać mase do wyłożonej papierem formy i posypać pociachanymi daktylami, piec około 50min.
Smacznego dyniowego ;)
Wygląda cudnie i po składnikach sądząc też i zdrowo :) Uwielbiam ciasto dyniowe - jest po prostu obłędne i przemyca troszkę warzywa do diety dziecka :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to coś dla mnie, bo nie tak dawno przekonałam się do dyni. Pora więc wypróbować inne wariacje z nią związane ;).
OdpowiedzUsuńfajne proste smaczne:D to lubię:) obserwuję:)
OdpowiedzUsuńOstatnio w kółko wałkuje tartę dyniową i własnie szukałam jakiegoś innego przepisu. Twój bardzo mi sie podoba, więc go na pewno wypróbuję:).
OdpowiedzUsuńBędzie na deser! :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuńCo do pytania, to
OdpowiedzUsuńCanon 70D + 50mm 1.8, obrabiam w Photoshopie CS 6 ;)
Kocham szpinak, ale ciasto francuskie u mnie w grę w ogóle nie wchodzi z uwagi na organizm i to jak na mnie działa ;)
OdpowiedzUsuńCzasem żałuję, bo z gotowego ciasta francuskiego można cuda wyrzeźbić :)