środa, 29 lipca 2015

DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM WANILIOWYM


Nieziemsko pyszne ciasto marchewkowe, które podbiło moje serce.
Dzięki kremowi stało się idealnie wilgotne i "soczyste".
Nie mogę przestać się nim zajadać.
Mimo, że dietetyczne, kilogramów nie odejmuje - a szkoda :P

Składniki:
400g drobno startej marchewki (ok.3 duże sztuki)
130g płatków owsianych zmielonych na mączke
4 jaja
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
szczypta imbiru
opcjonalnie garstka orzechów włoskich
krem:
2 serki homogenizowane "light" waniliowe
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżeczek wody

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy.Stopniowo dodajemy marchew, oliwę i ksylitol. Następnie wsypujemy "mąkę owsianą", proszek do pieczenia, cynamon i imbir ciągle delikatnie mieszając. Na końcu możemy dodać posiekane/rozdrobnione orzechy. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok.40-60 min.
Podczas pieczenia lub już studzenia ciasta możemy zabrać się za krem.
Do małego garnuszka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Podgrzewamy, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy i dodajemy do serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok.20/25 min do lodówki. Krem możemy nałożyć na górę ciasta lub przekroić je i rozsmarować w środku. Ja zaaplikowałam krem pomiędzy dwie części ciasta, ale muszę przyznać, że nie czekałam z tym tak długo i mój krem nie zgęstniał jak należy ale za to nadał ciastu soczystego smaku i upragnionej wilgotności :)

Smacznego :)


13 komentarzy :

  1. Wygląda rzeczywiście nieziemsko. Uwielbiam ciasta marchewkowe i wszystkie z warzywami :)
    Ja chyba użyję mleka kokosowego zamiast tych serków, żeby było jeszcze zdrowiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również miałam użyć mleka, ale to moja pierwsza przygoda z żelatyną (co prawda nieudana) i nie chciałam ryzykować :) Następnym razem spróbuję z mlekiem :)

      Usuń
    2. A jak z mlekiem zrobić?

      Usuń
  2. Szczerze mówiąc to nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam jakieś ciasto marchewkowe :) twoje na zdjęciach wygląda przepysznie i te maliny do tego super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Ale nigdy nie jadłam go w dietetycznej wersji. Na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto marchewkowe rządzi :) Brakuje mi tylko gałki muszkatołowej w tym przepisie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uciekam do sklepu po składniki i robię dziś jako przakąska do kawy, muszę wypróbować bo wygląda przepysznie ! :) Przejrzałam całego bloga i znalazłam tu wieeeeele ciekawych przepisów - najważniejsze, że dietetycznych bo takie uwielbiam najbardziej. Dodaję bloga do zakładek i na pewno będę tu jeszcze zaglądać, świetny blog i przepisy :) http://projektburgund.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi się jeść zachciało i ślinka pociekła... Chociaż ja jestem na diecie, nie mogę jeść ciast. Podrzucę przepis mojej mamie, pewnie się ucieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Superowe :-) chyba zrobię na przyjazd teściów, ale ksylitol zastąpię stewią Natusweet, bo bardziej odpowiada mi w smaku

    OdpowiedzUsuń
  8. Też uwielbiam to ciasto i nawet niedawno zatęskniłam za nim i go upiekłam! :) Robiłam takie samo, bo widzę, że przepis ten sam, z którego ja korzystałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis tylko nie napisałaś ile gramów ma być serka homogenizowanego, dziś chciałam wykonać ten przepis więc chcę żeby wszystko wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka