niedziela, 13 września 2015

ZUPA MARCHEWKOWO-DYNIOWA




Z okazji zbliżającej się jesieni i świeżo wyrośniętych dyń postanowiłam zrobić kremową zupkę z pomarańczowych warzywek ogródkowych. Dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten oraz cynk i co najważniejsze, nie traci cennych wartości nawet po ugotowaniu. Przygotowana przeze mnie zupa opiera się na przepisie z kuchni LIDLA, jednak jest nieco zmodyfikowana. Bardziej marchewkowa, dietetyczna i mam nadzieję, że również smaczniejsza :)
Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego serdecznie polecam wszystkim zabieganym i nie tylko ;)

Składniki:

1 duża dynia
4 marchewki
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
4 szklanki bulionu drobiowego
jogurt naturalny
*ewentualnie natka pietruszki

Zaczynamy od obrania i wydrążenia dyni, co często nie jest proste do zrobienia na surowej dyni, dlatego warto sobie pomóc i umieścić połówki wydrążonych dyń w nagrzanym piekarniku na ok.15/20 min aż dynia zmięknie :)
Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wsypujemy do garnka i zalewamy oliwą. Dusimy ok. 3 min a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykrywką przez ok. 30 min aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie studzimy, blendujemy naszą zupkę na krem i doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i ewentualnie natką pietruszki :)

Smacznego :)
Smacznie, zdrowo, kolorowo!




4 komentarze :

  1. koło domu będzie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. I zupę dyniową i marchewkową bardzo lubię. Ale nie łączyłam ich jeszcze nigdy. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis bardzo trafiony na czasie - skorzystam

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka