Gofry... mmm kto ich nie lubi? Jednak te tradycyjne mają sporo wad, m.in. odkładają się w niechcianych miejscach :( A gdyby tak zrobić gofry po których nie mielibyśmy wyrzutów sumienia? Oto one - owsiane z owocami. Pyszne, lekkie i chrupiące a w dodatku o niebo zdrowsze.
Składniki:
5 czubatych łyżek płatków owsianych
2 jajka
1 szklanka mleka (sojowego, roślinnego lub krowiego 2%)
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżeczki ksylitolu lub miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
oliwa do posmarowania gofrownicy
+ dowolne owoce
Na samym początku radziłabym zacząć od zmielenia płatków owsianych na mąkę. Następnie oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać ksylitol, otręby, sodę ekstrakt z wanilii oraz mąkę z płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę by otręby nieco napęczniały. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie ulubionych owocków i ubicie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gofrownicę nasmarować tłuszczem, najlepiej za pomącą pędzelka i maksymalnie ją rozgrzać. Ubite białka delikatnie i stopniowo połączyć z masą do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec nieco dłużej niż tradycyjne gofry.
Podawać można z czym dusza zapragnie, ja jednak zdecydowałam się zrobić "masę" na spód z rozgniecionego banana, cynamonu i jogurtu naturalnego a na wierzch ułożyłam borówki, maliny i kawałki bananów :)
Pychotka, smacznego :)
Składniki:
5 czubatych łyżek płatków owsianych
2 jajka
1 szklanka mleka (sojowego, roślinnego lub krowiego 2%)
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżeczki ksylitolu lub miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
oliwa do posmarowania gofrownicy
+ dowolne owoce
Na samym początku radziłabym zacząć od zmielenia płatków owsianych na mąkę. Następnie oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać ksylitol, otręby, sodę ekstrakt z wanilii oraz mąkę z płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę by otręby nieco napęczniały. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie ulubionych owocków i ubicie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gofrownicę nasmarować tłuszczem, najlepiej za pomącą pędzelka i maksymalnie ją rozgrzać. Ubite białka delikatnie i stopniowo połączyć z masą do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec nieco dłużej niż tradycyjne gofry.
Podawać można z czym dusza zapragnie, ja jednak zdecydowałam się zrobić "masę" na spód z rozgniecionego banana, cynamonu i jogurtu naturalnego a na wierzch ułożyłam borówki, maliny i kawałki bananów :)
Pychotka, smacznego :)
ten ból kiedy widzę przepis na gofry a nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńHaha ja w nowym mieszkaniu i mam właśnie ten sam problem!!! A też nabrałam na nie ochoty :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDo gofrów potrzebna jest porządna gofrownica. Taka masywna z wyglądem surowej stali, jaką mają w punktach z goframi. Ja osobiście lubię gofry z bitą śmietaną. ;) Zapraszam do mnie. ;) http://wszystkooairsoft.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, więc ten przepis mnie przekonuje. Szczególnie, że ma tylko 65 kcal. Jeszcze tylko trzeba gofrownice kupić:P
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda, mój syn uwielbia gofry.
OdpowiedzUsuńŚlinka mi po kolana cieknie... Czemu jeszcze nie dorobiłam się gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, ale tak jak poprzednicy nie mam gofrownicy. A im więcej widzę takich postów, tym większą mam chęć na jej zakup.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOjej jaki super pomysł! Uwielbiam owsiane placuszki i muffiny, a teraz jeszcze są gofry :) Będę musiała spróbować :) Dziękuję :*
OdpowiedzUsuńCoś pięknego, ja też jestem na krawędzi zakupu gofrownicy, przepis skrzętnie zapisuję. A czym mielisz płatki?
OdpowiedzUsuńDo tej pory mieliłam w blenderze, ale niestety wysiadł więc radzę sobie młynkiem do kawy ;)
UsuńPrzepyszne ! w życiu nie jadłem czegoś tak dobrego ! będę to robił swoim dzieciom na sniadanie obiad i kolecje takie dobre !!! i kupka po tym jakaś taka lepsza :) polecam !!!!! nic tylko jeść !
OdpowiedzUsuńJa chyba jako jedyna nie przepadam za goframi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie,
www.magdalenaklak.pl
Gofry <3 muszę ogarnąć coś do mielenia płatków, bo często w przepisach są. Jak juz ogarnę to koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńW takich chwilach żałuję, że nie mam gofrownicy :D
OdpowiedzUsuńJuż nie raz szukałam fajnego przepisu na gofry. Dzięki Tobie go znalazłam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
O rany wygląda to przepysznie! Strasznie się teraz głodna zrobiłam! A w domu nawet gorfownicy nie mam :(
OdpowiedzUsuńTo jest ten moment, w którym znowu żałuję, że nie mam gofrownicy ^^
OdpowiedzUsuńMimo zjedzenia obiadu zrobiłam się głodna. Szkoda, że nie mam gofrownicy, nie wiem czym ją zastąpić aby wyszły.
OdpowiedzUsuńOd dawna myślę o gofrownicy, ale dzięki tym zdjęciom chyba się w końcu skuszę :P Mniam!
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńsuper! Lubię takie zdrowe przepisy ;)
OdpowiedzUsuńMatko ale dobrze ze do Ciebie trafiłam. Uwielbiamgofry ale na diecie jest zakaz ... więc takie z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńNo i teraz MUSZE kupic gofrownicę! ;)
OdpowiedzUsuńps. Karola, tak przeglądam Twoje przepisy i muszę przyznać ze są genialne! Zdrowo i wygląda to mega pysznie! :)
Dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuń