środa, 13 kwietnia 2016

SZPINAKOWE NALEŚNIKI z dodatkami



Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najmniej smacznych roślinek.  To zielone warzywo jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzone w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczne.  Warto przekonać się do szpinaku, ponieważ ma właściwości zdrowotne – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.
Dziś przychodzi do was w wersji shrekowych naleśników z sycącym nadzieniem w postaci kurczaka i warzyw :)

Składniki
:


naleśniki

1 jajko
2/3 szklanki mleka

1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki wody 

garść świeżego szpinaku lub 1/3 szklanki mrożonego rozdrobnionego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
1 ząbek czosnku

nadzienie

1 mała pierś kurczaka
mix sałat
5-6 mini pomidorków
fasola czerwona
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku

Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do jednego naczynia i blendujemy na jednolitą masę. Nic prostszego ;) Smażymy na rozgrzanej patelni jak zwykłe naleśniki. Pierś kurczaka kroimy w małe kawałeczki, najlepiej paseczki, przekładamy do miski, maścimy oliwą i przyprawami wedle uznania a następnie smażymy kilka minut. Rozdrabniamy czosnek i mieszamy z jogurtem naturalnym + ja dodałam jeszcze szczypiorek bo akurat miałam pod ręką ;) Pomidorki myjemy i kroimy na cztery części. Bierzemy naleśnika, rozsmarowujemy sos czosnkowy własnej roboty i kładziemy nasze dodatki tj. kurczaka, sałaty, pomidorki, fasolkę - zawijamy i gotowe!
Czyż nie pysznie, zdrowo i ko
lorowo
Smacznego!



niedziela, 10 kwietnia 2016

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ



Deserowe miłości moje :D Tak pysznego budyniu jeszcze nie jadłam. O wiele smaczniejszy od tych sklepowych, pełnych chemii i cukrów. Warty wypróbowania!
Kasza jaglana pełna wartości odżywczych, często niedoceniana w kuchni posiada bardzo mało skrobi a dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu - po prostu samo zdrowie :)
Żeby nie papać jej na sucho przychodzę do was ja - z przepysznym przepisem na zdrowy budyń jaglany ;)

Składniki: 

1/2 szklanki "surowej" kaszy jaglanej
1 szklanka mleka - rodzaj wedle uznania
1 szklanka soku jabłkowego 120% ;)
kilka kropel soku z cytryny
*ewentualnie 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła

Zaczynamy od dokładnego wypłukania kaszy zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta; odcedzamy a następnie zalewamy kaszę mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całe mleczko. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia, żeby nie poniszczyć blendera. Gdy jest już tylko lekko ciepła dolewamy sok jabłkowy, sok z cytryny i blendujemy na gładki mus :)
Gdy po spróbowaniu okazuje się, że budyń nie smakuje jak powinien dodajemy miodzik i wszystko gra :)
Życzę smacznego próbowania :)


czwartek, 7 kwietnia 2016

RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI



Bardzo prosty i szybki do zrobienia obiadek dla każdego. Duszone w woku warzywa wytwarzają własny "sosik" więc nie musimy dodawać kalorycznego i niezdrowego sosu by wszystko się ładnie trzymało :) Bardzo zdrowe i pożywne danie - przyznam się, że robię je bardzo często, może nawet za często ;)

Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnie po włosku - ja używam tych z biedronki, bo mają w środku przyprawy i są według mnie najsmaczniejsze :)
1 pierś kurczaka
1 woreczek ryżu, białego lub brązowego
odrobina oliwy z oliwek
1 kostka rosołowa

Zawsze zaczynam od wstawienia ryżu do gotowania i wrzuceniu do niego kostki rosołowej, ryż nie będzie później taki bezsmakowy. W trakcie gotowania kroję w kostkę kurczaka i przekładam do wysmarowanego oliwą woka, dorzucam przyprawy jakie mam - zazwyczaj jest to "kebab-gyros", ewentualnie przyprawa do kurczaka, czasem czosnek w granulkach. Duszę kurczaka pod przykrywką do momentu "zbielenia", następnie wrzucam warzywa, doprawiam przyprawami z opakowania i duszę aż będą miękkie - w trakcie dolewam co jakiś czas wody, żeby się nic nie przypaliło. Gdy wszystko jest już miękkie wsypuje ugotowany ryż do warzyw i kurczaka i mieszam by ryż pokrył się w sosie, który wytworzyły warzywa i GOTOWE!
Smacznego! 


sobota, 2 kwietnia 2016

OMLET CZEKOLADOWY


 Znowu smak czekoladowy, no bo jak mu się oprzeć?
No i po co? Gorzkie kakao jest przecież bardzo zdrowe :)
Dziś przychodzi do was w moim ulubionym daniu na śniadanie, omleciku.
Doskonale komponuje się z bananem, a nasionka chia dodają więcej zdrowia :)

Składniki:
1 duże lub 2 małe jajka
szczypta soli
1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka miodu, ksylitolu bądź innego słodzidła
ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego
(nadaje niesamowity zapach i smak)

Zaczynamy od ubicia białka/ek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i miksujemy na jasną masę. Wsypujemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pieczemy na rozgrzanej patelni, ewentualnie z dodatkiem kropli oleju kokosowego i gotowe. Podajemy z czym nam się żywnie podoba, ja wybrałam bananka - mój ulubiony owoc, bardzo słodki więc radzę z nim uważać ;)
Smacznego! 



czwartek, 24 marca 2016

SHAKE BIAŁKOWO-CZEKOLADOWY


Jak już zapewne zdążyliście zauważyć, uwielbiaaaaam wszystko czekoladowe :)
Nie mogło się zatem obejść bez shake'a w moim ulubionym smaku.
Idealny na lunch lub "posiłek" po treningu.
Dostarcza dużo białka i stabilizuje poziom cukru w organizmie po dużym wysiłku.
Smak czekoladowy nie jest tu przypadkiem, gdyż kakao ma również swoje cudowne właściwości, m.in. wspomaga koncentrację, zawiera przeciwutleniacze, które są źródłem młodości a także chronią nas przed różnego rodzaju chorobami. 

Zatem powróćmy do przepisu, oto składniki
* 1/2 banana
* 100g sera białego
* 1/2 szkl mleka
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 2 łyżki drobno zmielonych płatków owsianych (opcjonalnych)
* kropelka aromatu migdałowego

* dodatkowo płatki migdałów lub nasiona chia

A wykonanie jest banalnie proste i bardzo szybkie. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie gładka masa. Przelewany do ulubionego kubeczka i ewentualnie posypujemy dodatkami w postaci migdałów lub nasion chia :)
I gotowe! Szybki i zdrowy posiłek białkowy :)
Smacznego :) 





środa, 2 marca 2016

CZEKOLADOWE NALEŚNICZKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ


Po długiej nieobecności powracam z nowymi i  pysznymi przepisami!
Mam nadzieję, że wiernie czekaliście, bo nie pożałujecie.
Przepis jaki dla was przygotowałam to pełnowartościowe naleśniczki czekoladowe nadające się zarówno na lunch, jak i szybki posiłek np. po siłowni.
Nie ma co się dużo rozpisywać, trzeba spróbować :)

Składniki:
szklanka mleka (sojowego, kokosowego, krowiego - wedle uznania)
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu, miodu bądź innego słodzidła
kilka kropel oleju kokosowego lub oliwy z oliwek do posmarowania patelni


Wykonanie jest banalnie proste, wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Można najpierw wymieszać suche składniki a potem dodać mokre lecz nie ma to większego znaczenia. Gdy masa jest zbyt gęsta dolewamy wody, a gdy za rzadka dosypujemy troszkę mąki. Smażymy na rozgrzanej patelni jak zwyczajne naleśniki.
Podajemy z jogurtem lub domowym dżemem.
I voila! Smacznego :)


czwartek, 5 listopada 2015

PLACUSZKI GRYCZANE Z PASTĄ Z MAKRELI





Bezmięsne mielone? Czemu nie! 
Przepyszne, zdrowe i wegetariańskie placuszki gryczane, które idealnie komponują się z pastą z makreli to świetna propozycja na lunch lub obiad.
Kasza gryczana jest pełna błonnika, nie zawiera glutenu oraz jest bogata w witaminy, a więc idealna dla osób dbających o linię i zdrowie :) 

Składniki:

*PLACUSZKI
-200g kaszy gryczanej
-300g sera białego
-1 jajko
-1 pęczek pietruszki
-1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-pokruszona sucha bułka pełnoziarnista lub otręby (do obtoczenia)
-oliwa z oliwek

*PASTA
-1 por
-1 wędzony filet z makreli
-100g sera białego
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-oliwa z oliwek
-pieprz i sól do smaku

Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, aż zmięknie a następnie odstawić do wystygnięcia. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości zgodnie z opakowaniem. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem. Wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, mąkę, sól, pieprz i paprykę. Wymieszać i odstawić na 15 min. Za pomocą zwilżonych dłoni formować "kotleciki" i obtaczaj je w otrębach lub pokruszonej bułce. Polecam smażyć na odrobinie oliwy i odkładać na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Makrelę rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać ser biały, jogurt oraz przygotowanego wcześniej pora. Wymieszać, doprawić do smaku i podawać z placuszkami.

Smacznego :)




Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka